Органична грижа за кожата – един от любимите ми термини,  с който често се злоупотребява и е манипулиран на етикетите.

Органик / Органичен се отнася до система на селското стопанство, използвана за отглеждане на съставките от които се произвеждат продуктите за грижа за кожата. Това означава система от селскостопански компоненти, които се произвеждат устойчиво без химикали и синтетични вещества и днес се използват широко в индустрията.

Органична грижа за кожата

Съставките трябва да бъдат проследявани от мястото, където растат до крайния продукт който купувате за грижа за кожата.

Много често срещаната маркетингова тактика от страна на големите фирми е да се изписва “органични” с големи букви на етикет с пухкави цветни рисунки, но съдържат само една единична органична съставка или по-лошо съставка – 0,1%.

Органичните сурови съставки са многократно по-скъпи от същите биологични съставки, които не са отглеждани като органични. Много често се рекламират био продукти с органично отглеждани продукти. Не всеки се замисля за разликата, но цената е доста по-вискоа, а съставките са чисти и качествени без намесата на генно инженерство, пестициди, обогатители на почви и други синтетични вещества.

Тъй като терминът органична грижа за кожата не е регулиран, зависи от вас да проверите тези съставки, за да прецените какво е наистина органично.

Как ще разберете? Много марки изписват на продуктите си кои съставки са органични и как са придобити и често – общия процент на органичните съставки (както при нашите продукти The Rose Tree), така че знаете какво получавате.

Съществуват и редица организации, които сертифицират органичната грижа за кожата, но всички те прилагат малко по-различни правила за това, така че може да се наложи да проверите конкретния сертифициращ орган.

Грижа за кожата без жестокост

Не трябва да се налага да се изпробват продукти за грижа за кожата върху животни.

Добрата новина е, че за много страни по света и по-специално за ЕС от март 2013 г. насам е наложена пълна забрана за тестване на продукти за грижа за кожата върху животни.

Ако купувате продуктите си за грижа за кожата от ЕС, можете да сте сигурни, че вашите продукти не са тествани на животни.

За някои пазари извън ЕС, като Китай, който е най-забележителният пример – при навлизане на пазара на нови марки, те задължително тестват продуктите си върху животни като част от процеса и затова е важно да разберете дали вашите любими марки се продават в Китай.

Телефон: +359 87 797 3418
София, ул. Съборна 5, ет.4